התהוות
האתר בטעינה...
logo

זמן כפרה


“וְהָיְתָה לָכֶם לְחֻקַּת עוֹלָם” ויקרא טז, כט. אנחנו פותחים בחלק מהציוויים המופיעים ליום כיפור.
מה זה אומר. למשל, איזו התנהגות ראוי ונקיימה בקביעות? מהם חוקי העולם?
מתי זה הזמן “היתה לכם”? מה לגבי עכשיו? באיזה זמן בכלל מדובר?

ונתבונן מכיוון אחר. האם חוקת העולם מושלמת? כלומר האם הכתוב מכוון למצב מושלם? כלומר, כל עוד וחוקת העולם לא לנו, כלומר למשל, לא הסכנו לה לגמרי, הרי שאין להלין על כל מצב. ולמעשה, כל בעיה, אי נוחות מכל סוג שהוא, הם תוצאות של שימוש לא ראוי בחוקי העולם.

האם כבר יש מי שמצא את הפתרון השלם לחיות בהרמוניה מלאה עם העולם?

איך מגיעים למצב בו אנו נהיים ליצורים מושלמים בעולם בו אנו חיים עתה. עולם מושלם. אלא אם אנו חושבים שהעולם אינו מושלם = האל עשה עבודה לא מושלמת = האל לא מושלם = אנחנו יודעים מהו המושלם = אנחנו טוענים לאלוהות.

הכתוב אינו מניח פינה להתחמקות. התחנה אליה מיועדים להגיע = “לִפְנֵי יְהֹוָה תִּטְהָרוּ”. ויקרא טז, ל. מה קורה בדרך לשם: “בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם”. באותו פסוק. ויש הוראות הפעלה. הכול ברגע הזה, כאן ועכשיו.

ההנחיה המוצעת לכולנו היא להגיע למצב טהור. הטהור מהווה איכות מזוככת. אין אפשרות לפגום בטהור. תהליך ההיטהרות הוא תהליך מסודר / מושלם. תהליך המקטין את פגיעותינו בעולם. זהו תהליך המזכך אותנו מְסיגים, פסולת.
כופר, בהטעמה על ה"פא", אדם שמתנגד, טוען נגד, תפישה מסוימת.
כופר, הטעמה על הכף, הינו תשלום על אדם שנחטף למשל.
כופר הוא גם עונש והוא גם זפת.
כפר, כף בחולם, הינו גם מעטפת. שכבה אטומה בה למשל נוח התבקש לשים סביב התיבה. “עֲשֵׂה לְךָ תֵּבַת עֲצֵי גֹפֶר קִנִּים תַּעֲשֶׂה אֶת הַתֵּבָה וְכָפַרְתָּ אֹתָהּ מִבַּיִת וּמִחוּץ בַּכֹּפֶר”: בראשית, ו, יד. וגם “וְכֵן תַּעֲשֶׂה בְּשִׁבְעָה בַחֹדֶשׁ מֵאִישׁ שֹׁגֶה וּמִפֶּתִי וְכִפַּרְתֶּם אֶת הַבָּיִת”: יחזקאל, מה, כ.

יום הכיפורים יכול לעסוק במעטפות שלנו כלפי העולם. כלפי הבריאה.
יום הכיפורים מיועד ליום העשירי. “בעשור לחדש השביעי הזה יום הכפרים הוא מקרא קדש יהיה לכם”: ויקרא, כג, כז.

לפי המסורת, בא’ תשרי נברא האדם. במקרא מוצע לקיים ביום זה: “שבתון זכרון תרועה מקרא קדש”: ויקרא, כג כד. סופרים עשור, אפשר ומדובר בתהליך של עושר. עוני בד”כ מהווה מצב בו יש קושי להתמודד עם מצבים. מקובל שעוני ועושר מתייחסים למצב כלכלי. למעשה עוני או עושר, מהווים כלים להתמודד עם המציאות. ככל שהאדם עשיר יותר, היכולות להפקת כלים יעילים ולמציאת פתרונות למצבים בהם נמצא, מתעצמים.

בעשרת הימים בין א’ תשרי ליום כיפור, גם ניתן להעמיק בהם את התשובה. מדובר ברעיון שהאדם שואל עצמו כל הזמן (לגמרי, כל הזמן) איך ראוי ואתנהל בעולם. התשובות שאנו נותנים לעצמנו, לעולם, אמורות להיות זמניות. העולם וכל המציאות, כל הזמן, משתנים. ככל שאני עני יותר, אשאר עם יותר סימני שאלה. ככל שהאני מתעשר, כך סימני התשובה מגיעים ומתממשים.

מכאן גם אפשר להבין את “וְעִנִּיתֶם אֶת נַפְשֹׁתֵיכֶם חֻקַּת עוֹלָם”: ויקרא טז, לא.

אנו אמורים לענות לנפש שלנו. זו המתמודדת עם המציאות היום יומית. זו המנהלת אותנו. הנפש הנפגשת עם המציאות, מנהלת מערכת הבנות עם סביבה זו או אחרת. הנפש קשורה לחוקת העולם. האדם אמור להקשיב לשאלות אותן שואלת הנפש בקשריה עם כל הרבדים להם אנו קוראים חיים.

לקיים מעשים המזכירים לנו כי אנו חיים לפני האלוהים. תהליך שמציע היטהרות. ביום הזה, יש הזדמנות לחדד את תחושת הטיהור. במקביל לדבר שלכאורה הפוך: כפר. כך שיש בפסוק שני כיוונים סותרים לכאורה: “בַיּוֹם הַזֶּה יְכַפֵּר עֲלֵיכֶם לְטַהֵר אֶתְכֶם”. ויקרא טז ל. גם יכפר וגם יטהר. מ: “מִכֹּל חַטֹּאתֵיכֶם” אותו הפסוק.

כאן ממש אפשר להסתבך. גם יכפר, כיסוי או הפירושים האחרים שאינם מתקרבים להסביר את רעיון הטיהור או חוקת העולם, וגם יטהר. אז למעשה אנחנו חוזרים שוב ושוב וכמו תמיד לרעיון חכמת הבחירה.
ותודה ליום כיפור המחדד כל כך.

וכמובן מבקשים אנו כדרכנו, לעורר למחשבה. להציע כיוונים ולפתח אפשרויות. להבין כי דרכו של כל אדם ייחודית. ראוי לה/לו לחקור ולהפיק את מלא הכישורים בתהליך הבחירה האישיים.

בריאות ויהדות - מאמרים נוספים


הבראה בחכמה היהודית

לאורך ההיסטוריה היהודים כמו ולקחו מקצת מהמקובל בסביבתם. בעשרות השנים האחרונות, נעשים ניסיונות למצות כלים מעשיים ממקורות החכמה היהודית לחיי היום יום. אכן, לאורך ההיסטוריה כמעט ולא מצאנו פרקטיקה בתחום הבריאות הנחשבת כ ‘יהודית’. בין שיטות הריפוי המוכרות נפגוש את הרפואה המערבית, הסינית, הוודית, השאמנית…

להמשך קריאה

מה זו "שנה טובה"?

"שנה טובה" - מה זו? בקשה, ציווי, אמירה סתמית, מחשבה על אפשרויות, איחול. בברכה יש מחויבות שהרי אין לנו עניין בברכה שצרה בצידה והנה נפשפש בטוב טוב, הרי ניתן בבריאה. כמו כל דבר.

להמשך קריאה

מברכים את השנה החדשה

אפשרות התיקון, ההתעלות, ההבראה, הפתרון, תמיד נמצאים. שהרי נאמר: חקור ודרוש ומצא. חקרת ולא מצאת, דרוש מעצמך ואל תוותר. שהרי מי שמתמיד בחיפוש, בחקירה ובבחינה – תמיד מוצא. הבריאה בריאה The Creation is Healthy השלמות ההרמונית היא הבסיס לכל.

להמשך קריאה

יום של כיפורים

אפשר, שהנשמה מבקשת מהנפש, כי תתנקה ממעטפותיה. כך נדרשים אנו לענות. התחמקויות לא מתקבלות. לענות ולתקן מעשינו מול מציאות מבקשת, מציעה, דורשת, מנערת, מטלטלת וכל השאר עד שנתעורר למעשים נכונים. שהרי כוונת המעשים לגן עדן ייעודם.

להמשך קריאה

הדלקות ושריפות בחנוכה 2010

מהו מסלול החיים העוסק באש. כשנלמד את איכות האש נראה כי מחויבת ממנה מידה מסוימת לחימום ומידה מסוימת לשריפה. הרי איננו יכולים לחיות ללא אש. ללא השמש אין חיים. ללא המים גם כן אין חיים. חג החנוכה בראי האש המבריאה.

להמשך קריאה

זווית נוספת על פורים

פורים מדגיש בצורה שקשה להתעלם ממנה, אפשר לבחור! אפשר לכוון את גורלנו. מול כל מצב, גם כזה היכול להיחשב לבלתי אפשרי. כדאי לשים לב למוסריות שלנו כל הזמן. אם אנחנו מרגישים שנגול מעלינו קושי, לא לגלגל אותו על מי שנראה לנו או יצר לנו את הקושי.

להמשך קריאה

התפסחות

יציאה ממצרים הינה התחייבות חד משמעית. זהו מהלך העובר מסגנון ההתפסחות לסגנון ההתפכחות. אז על מה עלינו לפסוח? על ראיה שטוחה, על משמעויות חלקיות. כל התייחסות המביאה לניכור עם היבט כזה או אחר, בסובב, תחזור אלינו כבומרנג. בטווח הקצר והארוך.

להמשך קריאה

לילה של סדר

כל מה שיש במציאות נמצא תמיד בסוג מסוים של סדר. מה שלא מסודר, נעלם. אפשר לראות זאת בחלקיקים היסודיים ביותר של האטום. חלקיקי יסוד שאינם מתקשרים, מתאיינים. אם רוצים לעשות סדר, כדאי לדעת מאיזו מצרים רוצים לצאת.

להמשך קריאה

שבועות - מעבר בין תקופות

חג השבועות בא ללמד אותנו עוד קצת על קבלת התורה. איך מקבלים תורת חיים. מהם עקרונות היסוד למנהגים בחיים. איך מתפתחים עם מצבים המחייבים התמודדויות. איך עוברים בין תקופות.

להמשך קריאה

להצמיח את ט"ו בשבט

יש משהו שקורץ לו בטו בשבט קורץ לצמח לפרוח לאדם לצמוח לשלכת לשכוח לפריחה לכמוה אחחח לוותר על גוויעת הרגש להפריח אהבה ברשת

להמשך קריאה

פור וגורל בפורים

הכושר לייצב מהלך מתאים לאיכות חיים נאותה, טמון בכל אחת ואחד מאיתנו. כדאי לזכור כי ההצעה “ונהפוך הוא”, יש בה עוצמה היכולה מחד למוטט דברים ומאידך לנער מצבים ולייצבם על מכונם הראוי.

להמשך קריאה

מסכימים לצאת ממצרים?

אפשר לייחס עבדות לתהליך בו מתרחשת הקטנת מימוש מבריא של היכולות שלי אל מול מציאות נרקמת. במילים אחרות, כל מצב בו יש כניעה לתחושת המוגבלות. אנו מציעים כאן התבוננות על מה הביא אותי לתחושת מצריים שלי ובניית תוכנית להימנע ממצבים שכאלו בעתיד ועוד אפשרויות.

להמשך קריאה

זמן כפרה

ההנחיה המוצעת לכולנו היא להגיע למצב טהור. הטהור מהווה איכות מזוככת. אין אפשרות לפגום בטהור. תהליך ההיטהרות הוא תהליך מסודר / מושלם. תהליך המקטין את פגיעותינו בעולם. זהו תהליך המזכך אותנו מְסיגים, פסולת.

להמשך קריאה

מבול של נח

האם אנו משחיתים את עצמנו בנהייה אחר סמכויות שאיננו בודקים אותם לעומקם? ומה אנו עושים בעניין? מדברים רע? מבולבלים? אולי והאם יש הצפה של תחושות כעס על מוסדות, על התנהגויות בחברה? והאם יש תחושות עמוקות ורחבות של תחושות בדידות?

להמשך קריאה

ש